Blog

Θερμοκάμερα

θερμοκάμερα

Τι είναι η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα

Η Θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα είναι όργανο απεικόνισης της θερμοκρασίας των αντικειμένων με χρώματα. Είναι όργανο χρήσιμο σε πολλούς κλάδους εργασιών και πολύτιμο σε υδραυλικές εργασίες. Η Θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα που χρησιμοποιείται για εντοπισμό διαρροών ή υγρασιών είναι φορητή και αποτελείται από ένα σύστημα οπτικό, έναν ανιχνευτή, έναν ενισχυτή , έναν επεξεργαστή σήματος και τέλος την οθόνη όπου απεικονίζονται τα χρώματα που μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε το σημείο διαρροής.

Ποιες είναι οι χρήσεις της θερμοκάμερας ή θερμικής κάμερας;

Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους όπως πυροσβεστική, μηχανική κ.α. , αλλά αποτελεί και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο κλάδο των υδραυλικών. Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα , μαζί με την ενδοσκοπική κάμερα και το γεώφωνο , αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον εντοπισμό διαρροών και υγρασιών σε οικίες ή εργασιακούς χώρους.

Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό διαρροών σε οποιοδήποτε υδραυλικό δίκτυο είτε αυτό είναι ύδρευση είτε είναι αποχέτευση , για εντοπισμό διαρροών σε δίκτυο θέρμανσης είτε είναι ενδοδαπέδια είτε όχι , για εντοπισμό διαρροών σε σωλήνες ηλιακών , για εντοπισμό σωλήνων είτε κρύου είτε ζεστού νερού , έλεγχος για στεγανότητα ντουζιέρας ή μπανιέρας , έλεγχος για τη στεγανότητα μπαλκονιών και των αρμών των πλακιδίων τους , έλεγχο για τη στεγανότητα ταράτσας , εντοπισμό διαρροών σε σωλήνες υδρορροής , έλεγχο και χαρτογράφηση των σωλήνων , ακόμα και για έλεγχο της στάθμης δεξαμενών.

Πώς εντοπίζεται η πηγή της διαρροής νερού με την χρήση της θερμοκάμερας;

Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα ¨σκανάρει¨ επιφάνειες όπως τοίχους , δάπεδα, ταβάνια κ.α. κάνοντας έλεγχο διαρροών και υγρασιών , εντοπίζοντας το σημείο στο οποίο οφείλεται η διαρροή. Η βασική αρχή λειτουργίας της είναι ότι απεικονίζει με διαφορετικό χρώμα τις επιφάνειες που σκανάρει, ανάλογα με την θερμοκρασία τους. Τα σημεία στα οποία υπάρχει εσωτερικά διαρροή είναι πιο ψυχρά σε σχέση με τα γειτονικά τους σημεία, γιατί η εξάτμιση της υγρασίας ψύχει τα αντικείμενα. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται στην οθόνη της θερμοκάμερας με διαφορετικό χρώμα.

Το ψυχρό θερμοκρασιακά σημείο σε μία επιφάνεια απεικονίζεται με μπλε – μωβ χρώμα και όσο η θερμοκρασία πίσω από μια επιφάνεια γίνεται μεγαλύτερη , τα χρώματα που απεικονίζονται στην οθόνη της θερμοκάμερας γίνονται πιο κόκκινα , ενώ το θερμότερο από όλα σημείο εμφανίζεται ως λευκό χρώμα. Κατά την χρήση της θερμοκάμερας λοιπόν, το σημείο πίσω από το οποίο υπάρχει διαρροή , εμφανίζεται στην οθόνη με χρώματα κοντά στο μπλε – μωβ. Λόγω της μεγάλης της ευαισθησίας σε μέτρηση θερμοκρασιών , η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει  ακόμα και μικρές διαρροές.

Κρυφή διαρροή νερού και εμφάνιση υγρασίας ή μούχλας

Η διαρροή νερού πίσω από τον τοίχο ή κάτω από το δάπεδο ή πάνω από την οροφή εμφανίζεται στις επιφάνειες με την μορφή υγρασίας , μούχλας ή και ορατών σταγονιδίων νερού. Αρκετές βέβαια είναι και οι φορές που η διαρροή του νερού είναι μεγάλη και έχουμε φανερή ροή νερού.

Το λάθος που γίνεται τις περισσότερες φορές είναι ότι ενώ παρατηρούμε την υγρασία ή τη μούχλα σε μια επιφάνεια σπεύδουμε να το ξύσουμε και να το βάψουμε , νομίζοντας ότι έτσι διορθώνεται. Μετά από μικρό όμως διάστημα, η υγρασία επανέρχεται και ίσως και με πιο έντονη μορφή. Αυτό συμβαίνει διότι με το να ξύσουμε και να βάψουμε την επιφάνεια του τοίχου , διορθώσαμε μεν το αισθητικό πρόβλημα , αλλά όχι την πηγή του προβλήματος.

Ο λόγος που επιλέγεται αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της υγρασίας , είναι ο φόβος του σκαψίματος. Το να σπάσουμε τα πλακάκια  του μπάνιου μας , το να σκάψουμε τα μάρμαρα στο μπαλκόνι μας ή να βγάλουμε το ξύλινο πάτωμα στο δωμάτιο ή στο σαλόνι μας , προκειμένου να βρούμε από που μπορεί να προέρχεται η υγρασία ή μούχλα που παρατηρούμε , είναι εργασίες που τρομάζουν όχι μόνο για τα μερεμέτια που θα δημιουργηθούν και θα πρέπει στη συνέχεια να αποκατασταθούν , αλλά και για τα χρήματα που πρέπει να ξοδευτούν για όλες αυτές τις εργασίες.

Προτερήματα χρήσης της θερμοκάμερας για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής

Το μεγαλύτερο προτέρημα του ελέγχου με θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα για τον εντοπισμό κάποιας διαρροής ή υγρασίας είναι οικονομικό. Ο έλεγχος πραγματοποιείται ¨σκανάροντας¨ το χώρο , ξεκινώντας από το εμφανές σημείο της υγρασίας ή της μούχλας και ακολουθώντας τη διαδρομή της , μέχρι να οδηγηθεί στη πηγή της διαρροής.

Όλη αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε τοίχους ή να σπάσουμε πλακάκια ή ξύλινα πατώματα. Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα μας υποδεικνύει το σημείο ακριβώς που πρέπει να σκαφτεί ή το πλακάκι που πρέπει να σπάσει έτσι ώστε να επισκευαστεί ο σωλήνας. Με αυτό το τρόπο το μερεμέτι που δημιουργείται είναι μικρό , οπότε και οικονομικά η επισκευή του σωλήνα και η αποκατάσταση των μερεμετιών ελαχιστοποιείται. Βέβαια όταν πρόκειται για διαρροή σε υδρορροή ή αποχέτευση , υπάρχει η δυνατότητα επισκευής του σωλήνα εσωτερικά χωρίς σκάψιμο με τις μεθόδους ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΣΩΛΗΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΨΙΜΟ.

Ένα επιπλέον προτέρημα της χρήσης θερμοκάμερας για τον εντοπισμό μίας διαρροής ή υγρασίας είναι ο εντοπισμός και δεύτερης αιτίας δημιουργίας της διαρροής. Πολλές είναι οι φορές που κατά τον έλεγχο εντοπίζονται πάνω από ένα σημεία πίσω από τα οποία υπάρχει σπάσιμο του σωλήνα. Αν δεν εντοπιζόταν το δεύτερο σημείο με την χρήση της θερμοκάμερας, θα επισκευαζόταν με σκάψιμο μόνο το ένα “πιο φανερό” σημείο και η διαρροή θα συνεχιζόταν. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να ξανασκαφτεί αργότερα ο χώρος και σε άλλο σημείο και να δημιουργηθούν από την αρχή καινούργια μερεμέτια.

Τέλος, η ικανότητα χαρτογράφησης των σωλήνων με τη θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα , μας δίνει τη δυνατότητα επισκευής μίας διαρροής στοχευμένα, χωρίς κίνδυνο τραυματισμού άλλου σωλήνα. Είναι αρκετές οι φορές που σκάβοντας για επιδιόρθωση σωλήνα που έχει διαρροή , τρυπιέται κατά λάθος κάποιος άλλος σωλήνας , ο οποίος τυγχάνει να περνά από εκείνο το σημείο. Αν όμως πραγματοποιηθεί πρώτα έλεγχος με τη θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα , ο κίνδυνος αυτός ελαχιστοποιείται καθώς είναι γνωστή η πορεία των σωλήνων μέσα από τον τοίχο.

Η θερμοκάμερα ή θερμική κάμερα αποτελεί αναντικατάστατο όργανο όσον αφορά στον έλεγχο για τον εντοπισμό διαρροής ή υγρασίας σε μία οικία , κτήριο ή επαγγελματικό χώρο. Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις όπου για τον εντοπισμό μίας διαρροής χρειάζεται συνδυασμός οργάνων εντοπισμού διαρροών και υγρασιών εκτός της θερμοκάμερας. Τέτοια όργανα είναι η ενδοσκοπική κάμερα , η οποία ελέγχει εσωτερικά αποχετεύσεις , υδρορροές και σωλήνες πισίνας ή το γεώφωνο , το οποίο ¨ακούει¨ το σημείο διαρροής.

Παράδειγμα εργασιών μας με την χρήση θερμοκάμερας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Η ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης μας κάλεσε γιατί παρατηρούσε υγρασία στο πάτωμα του διαμερίσματός της και επιπλέον μας ενημέρωσε ότι ο ένοικος του από κάτω διαμερίσματος είχε εντοπίσει υγρασία στο ταβάνι του μπάνιου του. Άμεσα ένας τεχνικός της εταιρείας μας, www.thesydrayliko.gr , επισκέφτηκε το κτήριο.

Ο έλεγχος ο οποίος πραγματοποιήθηκε αρχικά ήταν με θερμοκάμερα και ξεκίνησε από το διαμέρισμα του από κάτω ορόφου , όπου έβλεπε υγρασία στο ταβάνι του.

Εν συνεχεία ο έλεγχος συνεχίστηκε και στον από πάνω όροφο, όπου ο τεχνικός παρατήρησε έντονη υγρασία κάτω από τη μπανιέρα. Στην οθόνη της θερμοκάμερας ή θερμικής κάμερας, παρατηρήθηκε έντονο μωβ χρώμα κάτω από τη μπανιέρα. Η διαπίστωση του τεχνικού λοιπόν και η διάγνωσή του , ήταν ότι είχε σπάσει η βαλβίδα της μπανιέρας του μπάνιου.

Βέβαια για να είναι έγκυρη και διαπιστωμένη η διάγνωσή του τεχνικού της εταιρείας μας , θεωρήθηκε απαραίτητος και ο έλεγχος με ενδοσκοπική κάμερα στο εσωτερικό της γραμμής του πατοσίφωνου της μπανιέρας , έτσι ώστε να αποκλειστεί για το αν υπάρχει ή όχι και εκεί κάποιο σπάσιμο ή ράγισμα. Η τελική διάγνωση , λοιπόν , του τεχνικού της εταιρείας μας , είναι σπάσιμο ή άνοιγμα στη βαλβίδα της μπανιέρας.

Την επόμενη μέρα , υδραυλικός της εταιρείας μας επισκέφτηκε την οικία στον Εύοσμο , όπου χρειάστηκε να αποξηλώσει μόλις 2 πλακάκια από τη μπανιέρα του μπάνιου του διαμερίσματος και πράγματι επιβεβαιώθηκε και η διάγνωση που είχε γίνει με τα όργανα: η διαρροή προερχόταν από άνοιγμα στη βαλβίδα της μπανιέρας. Η επισκευή πραγματοποιήθηκε από τον τεχνικό μας μέσα μόνο σε μία ώρα , σκάβοντας στοχευμένα , κάτω από τη μπανιέρα , αποξηλώνοντας μόνο 2 πλακάκια και αντικαθιστώντας τη βαλβίδα της μπανιέρας του μπάνιου της οικίας.

Στον thesydrayliko.gr έχουμε τους κατάλληλους τεχνικούς και όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα , όπως Θερμοκάμερα ή Θερμική κάμερα , ενδοσκοπική κάμερα , περιστροφική ενδοσκοπική κάμερα και γεώφωνο , προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας σωστός και ολοκληρωμένος έλεγχος με έγκυρη διάγνωση. Επικοινωνήστε μαζί μας!

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση