Μία από τις πιό συχνές βλάβες που μπορεί να παρουσιάσουν τα σώματα καλοριφέρ είναι η διαρροή νερού από τις σωληνώσεις εγκατάστασής τους ή από τα ίδια τα σώματα.
Αν δείτε να τρέχει νερό από το καλοριφέρ, μην επιχειρήσετε να το φτιάξετε μόνοι σας γιατί, αφενός δεν θα καταφέρετε να το φτιάξετε σωστά, όσο και αν πιάνουν τα χέρια σας και αφετέρου μπορεί και να τραυματιστείτε ή ακόμη και να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Το σύστημα της θέρμανσης του καλοριφέρ απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, γι΄ αυτό και πρέπει να επισκευάζεται από ειδικό τεχνίτη.
Η διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή τα θερμαντικά σώματα του συστήματος θέρμανσης συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά σε παλαιές εγκαταστάσεις. Πολλές φορές, και καθώς τα χρόνια περνούν, το ζεστό νερό διαβρώνει πιο σύντομα τις σωληνώσεις και είναι πολύ πιθανόν αυτή η διάβρωση να σχηματίσει με τον καιρό κάποιο μικροσκοπικό άνοιγμα στην επιφάνεια του σωλήνα ή ακομη κι ένα μικρό τριχοειδές στο σημείο που υπάρχει σύνδεση των σωληνώσεων, με αποτέλεσμα το καλοριφέρ να “δακρύζει” νερό.
Συμβαίνει όμως συχνά μία τέτοια βλάβη διαρροής νερού να οφείλεται και στις αποτομες αλλαγές της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά τους πολύ κρύους μήνες του χειμώνα. Όταν επικρατούν καιρικές συνθήκες παγετού τότε το νερό που υπάρχει μέσα στις εξωτερικές σωληνώσεις ίσως παγώσει με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές και βλάβες.
Άλλη συνηθισμένη βλάβη είναι να μην ζεσταίνουν τα σώματα του καλοριφέρ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στον κυκλοφορητή, ή να είναι βουλωμένες οι σωληνώσεις ή να χρειάζονται καθαρισμό τα σώματα ή να έχουν κολλήσει οι βάνες. Μπορεί όμως να χρειάζεται απλά εξαερισμός των θερμαντικών σωμάτων.
Αν εξαιρέσουμε την εξαέρωση των καλοριφέρ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καλύτερα να μην κάνετε μόνοι σας επισκευές. Αντίθετα είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε έγκαιρα να συντηρήσετε το σύστημα του καλοριφέρ σας για να εξασφαλίσετε έτσι ότι θα λειτουργεί σωστά και δεν θα μείνετε… στα κρύα του χειμώνα χωρίς θέρμανση ξαφνικά.
Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε στα “συν”, ότι όταν ένα καλοριφέρ καθαρίζεται καλά και συντηρείται σωστά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κι έτσι έχουμε πιο οικονομική θέρμανση.
Ακόμη για τη σωστή λειτουργία του συστήματος καλοριφέρ θα πρέπει αυτό να καθαρίζεται κάθε περίπου 36 μήνες (3 έτη). Η πιό κατάλληλη εποχή για να γίνει αυτή η δουλειά είναι το καλοκαίρι και μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην έχει μπει σε λειτουργία η θέρμανση.
Είναι πολύ σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε να κάνουμε και τη συντήρηση του καυστήρα στο σύστημα θέρμανσης του καλοριφέρ σε ετήσια βάση. Αυτή η εργασία που γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.
‘Ενας ειδικός τεχνικός θα πρέπει να ελέγξει στο πλαίσιο της ετήσιας συντήρησης του καλοριφέρ, τον καυστήρα και το λέβητα, τις βάνες, τις βαλβίδες καθώς και όλα τα μέρη του συστήματος που μας εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του καλοριφέρ. Επίσης στο πλαίσιο αυτής της εργασίας επισκευάζονται και αντικαθίστανται όσα μέρη παρουσιάζουν βλάβη.
Η συντήρηση του καυστήρα είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί όταν σταματήσει η λειτουργία του καλοριφέρ, δηλαδή κατά τα τέλη της άνοιξης, αν και οι περισσότεροι θυμούνται να συντηρήσουν τον καυστήρα λίγο πριν αρχίσουν τα κρύα και ανάψουμε την θέρμανση.
Πώς να κάνετε την εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ για μεγαλύτερη οικονομία
Αυτή την εποχή που είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα καλοριφέρ ανάβουν στο φουλ, είναι ο κατάλληλος καιρός να κάνετε κι εσείς μία μικρή εργασία μόνοι σας, πολύ εύκολα και χωρίς να χρειαστείτε τη βοήθεια τεχνικού, ώστε να έχετε μεγαλύτερη απόδοση θέρμανσης και μεγαλύτερη οικονομία. Πρόκειται για την γνωστή μας εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ.
Γίνεται εύκολα με ένα ειδικό κλειδάκι (πεταλούδα) ή μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και ένα κατσαβίδι. Αφού ανάψετε το καλοριφέρ και το νερό έχει αρχίσει να ζεσταίνει το σώμα, θα δείτε στο πλάι ψηλά στο σώμα του καλοριφέρ την βαλβίδα για να κάνετε την εξαέρωση. Τοποθετήστε ένα μικρό δοχείο κάτω από την βαλβίδα και την στρίβετε για να ανοίξει και να βγει όλος ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στις σωληνώσεις. Όταν σταματήσει να βγαίνει αέρας και το νερό κυλά κανονικά τότε κλείνουμε τη βαλβίδα με το κλειδάκι ή το κατσαβίδι. Γυρνάμε με δεξιά στροφή για να κλείσει.
Μετά την εξαέρωση θα δείτε ότι τα σώματα που καλοριφέρ έχουν ζεσταθεί ομοιόμορφα σε όλη τους την επιφάνεια καθώς το ζεστό νερό κυλά πλέον παντού ανεμπόδιστα.
Για οποιαδήποτε βλάβη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να έχετε άμεση και αξιόπιστη επιδιόρθωση.