Blog

Γνωρίστε τα υδραυλικά του σπιτιού σας!

υδραυλικά του σπιτιού

Ποιά είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για τα υδραυλικά του σπιτιού μας; Πώς συνδέονται; Τι μας παρέχει στην πραγματικότητα ένα υδραυλικό σύστημα; Από πού μεταφέρουν το νερό;

Ακόμη περισσότερο από αυτό, ποιο μέγεθος έχουν οι σωλήνες; Ποια είναι η πίεση παροχής; Πόσο νερό έρχεται και βγαίνει; Τι γίνεται με το ζεστό νερό;

Παρακάτω ακολουθεί ένας βασικός οδηγός για να μάθετε τις σημαντικότερες λειτουργίες που κρύβουν τα υδραυλικά του σπιτιού.

Κι ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Τι εννοούμε με τον όρο “υδραυλικά”;

Ένας βασικός ορισμός των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι “ένα σύστημα σωλήνων σε ένα κτίριο, για την παροχή, μεταφορά και απομάκρυνση του νερού”.

Αν και αυτό μας δίνει έναν βασικό ορισμό για να ξεκινήσουμε από αυτό, φυσικά είναι αρκετά πιο περίπλοκο από αυτό ακριβώς. Προκύπτουν λοιπόν από τον παραπάνω βασικό ορισμό, μερικές προφανείς ερωτήσεις. Όπως ποιοι είναι αυτοί οι σωλήνες;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι λογικά και οι απαντήσεις έχουν διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με την πάροδο των χρόνων και από τόπο σε τόπο. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα που θα σάς λύσουν πολλές απορίες σχετικά με τα υδραυλικά. Η εμπειρία προέρχεται από πολύχρονη εργασία σε κατασκευές οικοδομών, δοκιμών και σφαλμάτων. Ας ξεκινήσουμε απαντώντας σε μερικές βασικές ερωτήσεις.

Η πηγή του πόσιμου νερού

Με τον όρο “πόσιμο νερό” εννοούμε το νερό που είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντοτε, ανάλογα με τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται, αλλά τα συστήματα πόσιμου ύδατος σχεδιάζονται τουλάχιστον με γνώμονα το πόσιμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν μόνο “τρεχούμενο νερό”. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις βρύσες σε ένα σύγχρονο σπίτι, από την κουζίνα στο μπάνιο μέχρι τις εξωτερικές βρύσες.

Το νερό πρέπει να είναι υπό πίεση για να βγει από τη βρύση με έναν αποδεκτό τρόπο. Η πίεση αυτή ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το σύστημα του κεντρικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Όταν στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης υπάρχει εξαιρετικά υψηλή πίεση, τότε μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση μειωτήρα πίεσης, ώστε να αποκλείσετε ενδεχόμενο τυχόν βλάβης στις σωληνώσεις, στον θερμοσίφωνα και στην παροχή του νερού.

σωληνασ χαλκου

Το υλικό από το οποίο αποτελούνται οι σωλήνες ύδρευσης στο εσωτερικό δίκτυο του σπιτιού είναι συνήθως από χαλκό, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και εύκαμπτοι πολυστρωματικοί σωλήνες πολυαιθυλενίου.

Όσον αφορά τα μεγέθη των σωληνώσεων, αυτά ποικίλλουν σημαντικά, αλλά όσον αφορά το σύστημα διανομής στο σπίτι, συνήθως χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μεγέθη σωληνώσεων, συνήθως διαμέτρου Φ15 (15 χιλιοστών).

 

Το ζεστό νερό

Ενα σημαντικό κομμάτι στα υδραυλικά του σπιτιού είναι η παροχή ζεστού νερού σε όλα τα σπίτια. Αυτή η “πολυτέλεια” φαίνεται σχεδόν δεδομένη για όλα τα ελληνικά σπίτια. Στην Ελλάδα όλα τα ακίνητα μπορούν να έχουν εύκολα, οικονομικά και γρήγορα ζεστό νερό, καθώς υπάρχουν πολλοί μέθοδοι θέρμανσης του νερού.

Η παροχή ζεστού νερού γίνεται στα περισσότερα σπίτια με την εγκατάσταση ενός θερμοσίφωνα (κλασικού ή ταχυθερμοσίφωνα) ο οποίος ζεσταίνει το νερό με ηλεκτρικό ρεύμα, ενός ηλιακού θερμοσίφωνα που ζεσταίνει το νερό με ηλιακή ενέργεια ή ακόμη με το μπόιλερ του καυστήρα καλοριφέρ (κατανάλωση με πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο).

Στην Ελλάδα η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς η χώρα μας λόγω του υψηλού ποσοστού ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε αδιάκοπα άφθονο ζεστό νερό στα νοικοκυριά.

Η Αποχέτευση

Οι αποχετεύσεις σε ένα σπίτι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα υδραυλικών σωληνώσεων που κρύβεται κάτω από τα δάπεδα. Λειτουργεί ξεχωριστά αλλά και παράλληλα με το σύστημα των σωληνώσεων ύδρευσης. Στην αποχέτευση διοχετεύεται το ακάθαρτο νερό από το μπάνιο και την κουζίνα και μέσω των αποχετευτικών σωληνώσεων μεταφέρεται στο κεντρικό δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο.

Η αποχέτευση όμως μεταφέρει και το πλεονάζον νερό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Μόλις το νερό τρέξει από τη βρύση, δεν μπορεί να αφεθεί να εισέλθει ξανά στο σύστημα ύδρευσης του πόσιμου νερού. Έτσι απομακρύνονται από το σπίτι όλα τα νερά που έχουν καταναλωθεί ή τα λύματα από το μπάνιο.

Τα μεγέθη των αποχετευτικών σωλήνων αποστράγγισης είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τοποθετούνται στο σύστημα της ύδρευσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η αποχέτευση δεν είναι υπό πίεση όπως συμβαίνει με το σύστημα της ύδρευσης, αλλά συλλέγει μόνο το νερό που έχει χρησιμοποιηθεί. Έτσι το νερό που έχουμε καταναλώσει στο μπάνιο ή στην κουζίνα μας με την βαρύτητα πέφτει στην αποχέτευση και δεν μπορεί να ξεφύγει από εκεί.

Ο σωλήνας της αποχέτευσης είναι στην πραγματικότητα για το νερό ένας μονόδρομος προς το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, όπου εκεί συγκεντρώνονται όλα τα οικιακά λύματα και τα όμβρια ύδατα, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία (βιολογικός καθαρισμός) ρίχνονται στη θάλασσα χωρίς να προκαλούν ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον.

Οι σύγχρονοι σωλήνες αποχέτευσης κατασκευάζονται από πλαστικό PVC, με αντοχή σε πιέσεις 6 atm και ανθεκτικό σε διάβρωση από χημικά. η διάμετρος των σωλήνων είναι Φ100 για την λεκάνη και Φ40, Φ50, Φ63 για τις υπόλοιπες εξόδους.

Η Θέρμανση

Όλα τα σπίτια στην Ελλάδα χρειάζονται πηγές θερμότητας τον χειμώνα. Και αυτό είναι μία πολύ σημαντική παροχή που περιλαμβάνεται επίσης  στα υδραυλικά του σπιτιού. Ανάλογα με την περιοχή, τα συστήματα θέρμανσης ποικίλουν (καλοριφέρ, τζάκι, σόμπα, αερόθερμο κλπ). Όμως οι πιο δημοφιλείς πηγές καυσίμων είναι ακόμη και σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης με το οποίο λειτουργεί ο καυστήρας του καλοριφέρ, το φυσικό αέριο (σε όποιες περιοχές έχει φτάσει το δίκτο της παροχής του και υπάρχει σύνδεση του ακινήτου) με το οποίο επίσης λειτουργεί το καλοριφέρ, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τεχνικής φύσεως υδραυλικές συμβουλές και επισκευές.

You might be interested in …