Blog

Ασφάλεια από ατυχήματα στο μπάνιο

ατυχήματα στο μπάνιο

Προστασία από ατυχήματα στο μπάνιο

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του σπιτιού μας, την απροσεξία και την… ηλικία. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων, αλλά και των μικρών παιδιών που ζούν μαζί στο σπίτι, τα ατυχήματα αυτά είναι συχνά, ιδιαίτερα σε χώρους όπως το μπάνιο.

Το μπάνιο είναι ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο για ατύχημα, ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα. Εκεί πέφτουν νερά και το δάπεδο γίνεται ολισθηρό, με αποτέλεσμα ο χώρος να μετατρέπεται σε παγίδα ατυχήματος. Προσοχή, γιατί γλιστράει!

Τα ποσοστά τραυματισμού μέσα στο σπίτι και συγκεκριμένα στο μπάνιο συμβαίνουν κάθε χρόνο, με θύματα κυρίως τους ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω. Αυτές οι ηλικίες εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμού μέσα στο σπίτι. Για να μειώσετε κάθε κίνδυνο από πιθανό ατύχημα στο σπίτι σας, πρέπει να σκεφτείτε σωστά το σχεδιασμό του μπάνιου σας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε στην ανακαίνισή του.

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν κάνετε ανακαίνιση στο μπάνιο , μπορείτε να προχωρήσετε σε μερικές μικροαλλαγές και να προσθέσετε αξεσουάρ που θα δώσουν περισσότερη ασφάλεια στο χώρο. Κι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξοδέψετε και πολλά χρήματα.

Υπάρχουν λύσεις πολύ οικονομικές, που το κόστος τους ξεκινά από μόνο λίγα ευρώ. Δεν μπαίνετε λοιπόν στα έξοδα και επιπλέον το όλο θέμα είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς οι επιλογές σας μπορεί να αποτελέσουν ευρηματικές προσωπικές πινελιές για το μπάνιο σας.

Βάλτε κάτω το προσωπικό σας γούστο και τις ανάγκες σας και δείτε τι προσθήκες ή αλλαγές μπορείτε να κάνετε που θα αναβαθμίσουν με γούστο το μπάνιο σας στο θέμα της ασφάλειας, έτσι ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο ο κίνδυνος του ατυχήματος και του τραυματισμού.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές βασικές συμβουλές για ένα ασφαλές μπάνιο. Μπείτε λοιπόν στο χώρο σας και δείτε αν το μπάνιο σας περνάει το τέστ ασφάλειας και είναι ακίνδυνο για χρήση ή κρύβει “γκρίζες ζώνες” ατυχήματος.

1.Μπανιέρα με λαβή και ντους με αντιολισθητικό πατάκι

ατυχήματα στο μπάνιο

Βεβαιωθείτε ότι όταν μπαίνετε στο ντούς μπορείτε να σταθείτε σταθερά και δεν γλιστράτε.

Τοποθετήστε στο δάπεδο της ντουσιέρας ένα ειδικο αντιολισθητικό πατάκι μπάνιου για να μειώσετε κάθε κίνδυνο από πιθανά ατυχήματα. Ελέγξτε αν η μπανιέρα και το ντους έχουν κατάλληλες λαβές για να κρατηθείτε, σε περίπτωση που χάσετε την ισορροπία σας. Αν κάνετε ανακαίνιση μπάνιου υπολογίστε στο σχεδιασμό και τις θέσεις στις οποίες πρέπει να έχουν αυτά τα αξεσουάρ ασφαλείας, όπως και την αγορά μπανιέρας ή ντους με λαβές κ.α. Μικρό κόστος

2. Κουρτίνα στην ντουζιέρα ή την μπανιέρα

Προσθέστε μια κουρτίνα του ντους για να αποφύγετε να πέφτουν τα νερά έξω, στο πλάι της μπανιέρας ή κάτω στο δάπεδο του μπάνιου.

Μια απλή κουρτίνα ντους, που κοστίζει μερικά ευρώ, μπορεί να σταματήσει τις διαρροές του νερού, θα περιορίσει την ανάπτυξη της μούχλας και θα διατηρήσει τα πλακάκια του δαπέδου στεγνά. Και το σημαντικότερο, θα μας προστατέψει από το γλίστρημα σε υγρά δάπεδα, με νερά και σαπουνάδες. Πολύ μικρό κόστος.

3. Το μαγικό χαλάκι του μπάνιου

Συνήθως τα χαλιά έχουν την τάση να γλιστρούν και να χάνουν την πρόσφυση. Γι΄ αυτό και δεν κάνουν όλα τα χαλάκια για το μπάνιο. Βεβαιωθείτε ότι βγαίνοντας από το ντους ή την μπανιέρα, το χαλάκι που έχετε τοποθετήσει είναι σταθερά στρωμένο, είναι αντιολισθητικό, ακουμπά και δεν γλιστρά στο πάτωμα όταν το πατήσετε με το ένα πόδι (ελέγξτε το πέλος του υφάσματος και την πλευρά που έρχεται σε επαφή με το πλακάκι για να δείτε ότι “κολλάει” στο δάπεδο και δίνει σταθερότητα).

ατυχήματα στο μπάνιο χαλάκι

Επίσης το σωστό χαλάκι στο μπάνιο δεν διπλώνει, αλλά παραμένει σταθερό στη θέση του και δεν φεύγει κάτω από τα πόδια σας. Αντίθετα σας βοηθά να διατηρήσετε την ισορροπία σας καθώς βγαίνετε από το μπάνιο. Πολύ μικρό κόστος.

4. Φωτάκι νυκτός στο μπάνιο

Οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα στο μπάνιο δεν συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα πάντα στο μπάνιο καθίστανται επικίνδυνα όταν υπάρχει σκοτάδι και δεν μπορείτε να δείτε. Πόσο μάλλον κι αν έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι κι ακόμα μισοκοιμάστε. Η προσθήκη φωτισμού μέσα στο μπάνιο σας με ένα βασικό νυχτερινό φως μπορεί να κάνει πιο άνετη και ασφαλή την νυχτερινή επίσκεψη στο μπάνιο. Αμελητέο κόστος.

5 . Ειδικό κάθισμα για την μπανιέρα

Η ισορροπία και οι κινήσεις μέσα στο ντους μπορεί να είναι δύσκολες για τα ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και αν έχουμε τοποθετήσει αντιολισθητικό πατάκι μέσα στο δάπεδο της μπανιέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά καρεκλάκια-καθίσματα για το μπάνιο, με μικρό κόστος, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα για ατυχήματα στο μπάνιο.

Αν όμως σχεδιάζετε να κάνετε ανακαίνιση στο μπάνιο σας, σκεφτείτε σοβαρά να αγοράσετε ένα σύγχρονο ντους -καμπίνα με ειδικό κάθισμα. Οι ηλικιωμένοι σας θα νιώσουν άνετα και χαλαρά και θα απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο τους, ενώ και για εσάς είναι μία επιλογή που θα σάς αναζωογονήσει.

Σε αυτή την περίπτωση το κόστος σίγουρα αυξάνεται, αλλά σε μία ανακαίνιση μπάνιου αξίζει να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για να εξασφαλίσετε υψηλή αισθητική, σύμφωνα με τα γούστα σας και ασφάλεια στην καθημερινότητά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε συμβουλή ή απορία σχετική με την αναβάθμιση ασφάλειας του μπάνιου σας.

ο μάστορας

Για ανακαινίσεις μπάνιου, κουζίνας, ανακαινίσεις κατοικιών εμπιστευόμαστε το συνεργείο του Μάστορα

You might be interested in …