Blog

Διαλέξτε καπάκι για τη λεκάνη της τουαλέτας

Καπάκια λεκάνης, κι όμως υπάρχουν πολλές επιλογές!

Σκοπεύετε να αλλάξετε το καπάκι της λεκάνης της τουαλέτας σας, επειδή έχει φθαρεί ή επειδή θέλετε να δώσετε νέα εμφάνιση στο μπάνιο σας, στα πλαίσια μιας ανακαίνισης μπάνιου; Λοιπόν, μπορείτε να βρείτε ένα καπάκι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, καθώς υπάρχει πλέον μία πληθώρα επιλογών στην αγορά. Η επιλογή του, όμως, είναι κάτι που πρέπει να γίνει προσεκτικά και όχι με αποκλειστικό κριτήριο την εμφάνιση.

Οι διαστάσεις και το σχήμα της λεκάνης της τουαλέτας (στρογγυλό, οβάλ ή τετράγωνο) είναι το σημείο εκκίνησης για τη σωστή επιλογή.  Αφού καταγράψετε τις διαστάσεις και το ακριβές σχήμα, μπορείτε να αρχίσετε την αναζήτηση και να εξετάσετε τις εναλλακτικές λύσεις που έχετε με βάση αυτά τα δύο δεδομένα.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλούς τύπους καλυμμάτων λεκάνης που διαφοροποιούνται ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, τον τρόπο κλεισίματος και άλλα ειδικότερα χαρακτηριστικά.

Υλικά κατασκευής καλυμμάτων λεκάνης

καπάκια λεκάνης

Ξεκινώντας από το υλικό κατασκευής, τα πιο συνηθισμένα καπάκια λεκάνης είναι τα πλαστικά και τα συνθετικά. Τα πλαστικά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα «απλά», που είναι και πιο οικονομικά, και τα «βαρέως τύπου» που είναι ποιοτικότερα και έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια στον χρόνο.

Άλλα υλικά κατασκευής των καλυμμάτων λεκάνης είναι το ακρυλικό, ο πολυεστέρας, ο βακελίτης και η ρητίνη. Τα καπάκια λεκάνης που είναι κατασκευασμένα από τα παραπάνω υλικά καθαρίζονται εύκολα και είναι ανθεκτικά σε λεκέδες και γρατζουνιές.

Θα τα βρείτε είτε μονόχρωμα, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, είτε με διάφορα θέματα και σχέδια και θα δώσετε χρώμα και ζωντάνια στον χώρο του μπάνιου σας.

καπάκια λεκάνης από ρητίνη

Ειδικά τα καλύμματα που είναι κατασκευασμένα από ρητίνη, πέρα από το ότι μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος, μπορεί να είναι και διαφανή και να έχουν εικόνες ή αντικείμενα ενσωματωμένα στην επιφάνειά τους.

ξύλινα καπάκια λεκάνης

Αν το μπάνιο σας έχει μία πιο κλασική εμφάνιση, υπάρχει και η επιλογή του συνθετικού ή του φυσικού ξύλου. Τα ξύλινα καπάκια λεκάνης προσδίδουν ζεστασιά και πολυτέλεια στο μπάνιο σας, αλλά είναι πιο ευαίσθητα στις φθορές και απαιτούν προσοχή κατά τον καθαρισμό τους. Είναι διαθέσιμα σε πολλές αποχρώσεις ξύλου.

Καπάκια λεκάνης «soft close»

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας, αν πρόκειται να επιλέξετε καπάκι λεκάνης, είναι ο τρόπος κλεισίματος. Εκτός από τα κλασικά, στην αγορά μπορείτε να βρείτε και τα επονομαζόμενα «soft close», τα οποία έχουν μηχανισμό για ελεγχόμενο-επιβραδυνόμενο κλείσιμο και αρκεί μία απαλή κίνηση του χεριού για να κλείσει το καπάκι πάνω στη λεκάνη, χωρίς τον γνωστό σε όλους μας ενοχλητικό ήχο.

Εδώ πρέπει να πούμε πως το καπάκι της λεκάνης πρέπει να είναι μόνιμα κλειστό και να ανοίγει μόνο όταν θα χρησιμοποιηθεί η τουαλέτα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Καπάκια λεκάνης «slim»

Αν η αισθητική του μπάνιου σας είναι μοντέρνα και μίνιμαλ, τα τελευταία χρόνια στην αγορά είναι διαθέσιμος και ένας ακόμη τύπος καλύμματος λεκάνης που έχει σχέση με το πάχος του. Πρόκειται για τα λεπτά καπάκια («slim») που θα τα βρείτε σε πολλές διαστάσεις και σχήματα. Είναι ιδιαίτερα κομψά και θα προσθέσουν φινέτσα στο μπάνιο σας.

Αντιβακτηριδιακά καπάκια λεκάνης

Το μπάνιο και κυρίως η λεκάνη της τουαλέτας είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσονται πολλά μικρόβια και βακτήρια. Ειδικότερα, το καπάκι της λεκάνης αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη μικροβίων. Χωρίς τον κατάλληλο καθαρισμό και προστασία τα μικρόβια μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε 20 λεπτά! Για τον λόγο αυτό είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά και αντιβακτηριδιακά καπάκια. Τα καλύμματα λεκάνης με αντιβακτηριδιακή – αντιμικροβιακή προστασία είναι κατασκευασμένα με τεχνολογία που εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας και αποτελούν ενδεδειγμένη επιλογή όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά.

Καπάκια λεκάνης με ενσωματωμένη λειτουργία bidet

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμες και επιλογές σε καπάκια λεκάνης με ενσωματωμένη λειτουργία «bidet». Πρόκειται για ηλεκτρονικά και συνήθως τηλεχειριζόμενα καπάκια λεκάνης που απαιτούν σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαθέτουν παροχή κρύου και ζεστού νερού, για να ρυθμίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία, το οποίο διοχετεύεται μέσω ακροφυσίου (τζετ), καθώς και λειτουργία για στέγνωμα με ζεστό αέρα, εξασφαλίζοντας ιδανική προσωπική υγιεινή. Το ακροφύσιο διαθέτει αυτόματο σύστημα αυτοκαθαρισμού μετά από κάθε χρήση. Κάποια από τα καλύμματα λεκάνης αυτής της κατηγορίας έχουν και ενσωματωμένους αισθητήρες, ώστε να ανοίγει το καπάκι όταν κάποιος πλησιάζει. Αν και το κόστος των συγκεκριμένων καλυμμάτων είναι πραγματικά υψηλό είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα με σωματικές αναπηρίες.

Στηρίγματα

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να επιλέξετε καπάκι για τη λεκάνη σας είναι τα στηρίγματά του. Εκτός από τα σταθερά υπάρχουν και τα ρυθμιζόμενα, τα οποία προσαρμόζονται ευκολότερα στις διαστάσεις της λεκάνης. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το υλικό κατασκευής τους, αν είναι πλαστικό ή μέταλλο.

Τα πλαστικά στηρίγματα, που συνήθως έχουν τα οικονομικότερα απλά πλαστικά καπάκια λεκάνης, είναι αρκετά ευαίσθητα και σπάζουν εύκολα. Τα μεταλλικά στηρίγματα έχουν μεγαλύτερη αντοχή και, εκτός από τα κλασικά σταθερά, υπάρχουν και τα «ταχείας απελευθέρωσης», που επιτρέπουν την εύκολη αφαίρεση του καλύμματος της λεκάνης για ακόμη καλύτερο καθάρισμα.

Στο εμπόριο υπάρχουν επιλογές σε καπάκια λεκάνης που καλύπτουν απόλυτα κάθε χρηστική ανάγκη αλλά και κάθε απαίτηση σε επίπεδο αισθητικής. Αν επιθυμείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μας για να σας προτείνουμε την ενδεδειγμένη για σας λύση και να αναλάβουμε τη σωστή τοποθέτησή του.

You might be interested in …