Blog

Μειώστε την σπατάλη νερού

σπατάλη νερού θες υδραυλικό

Πρακτικοί τρόποι για να κάνετε οικονομία στην κατανάλωση νερού

Μήπως οι λογαριασμοί του νερού, όπως και του ηλεκτρικού ρεύματος, σας έχουν κάνει να έχετε χάσει τον ύπνο σας ;
Ακόμα και ο πιο προσεκτικός νοικοκύρης, είτε είναι ιδιοκτήτης σπιτιού, είτε ενοικιαστής, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ακινήτου. Για πολλούς από εμάς, είναι ένας ακόμη “πονοκέφαλος” να βρούμε λύσεις για να κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού μας. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να περιορίσουμε την σπατάλη νερού και κατ΄ επέκταση και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο γενικός διακόπτης παροχής νερού

Σίγουρα, όλοι γνωρίζουμε πώς να κλείσουμε τον γενικό διακόπτη της παροχής νερού, όταν δεν χρησιμοποιούμε νερό στο σπίτι- αυτό δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη εξυπνάδα, έτσι δεν είναι; Όμως δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση που το σπίτι είναι κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως συμβαίνει για παράδειγμα κυρίως με τις εξοχικές κατοικίες). Σε περίπτωση βλάβης που προκαλεί διαρροή νερού, κλείνουμε τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού μέχρι να έρθει ο τεχνικός για την επισκευή.

Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι εύκολοι τρόποι για να μειώσετε το λογαριασμό του νερού τους οποίους ίσως να μην γνωρίζετε ακόμα. Παρακάτω σάς δίνουμε μερικές πρακτικές συμβολές για να κάνετε οικονομία στην κατανάλωση του νερού και να πληρώσετε όσο το δυνατόν λιγότερα σε λογαριασμούς.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων αντί για το πλύσιμο πιάτων με το χέρι

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η χρήση πλυντηρίου πιάτων είναι ο πιο οικονομικός και οικολογικός τρόπος για να περιορίσετε την σπατάλη νερού όταν θέλετε να πλύνετε τα πιάτα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα έκτο μέρος του νερού και λιγότερο απορρυπαντικό, σε σύγκριση με αυτό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι.

Το πλυντήριο πιάτων έχει συγκεκριμένα προγράμματα οικονομικής πλύσης και πλένει σε λιγότερο χρόνο καταναλώνοντας έτσι και λιγότερη ποσότητα νερού. Επιπλέον ένα πλυντήριο πιάτων μπαίνει σε λειτουργία μόνο όταν έχει γεμίσει τελείως, σε αντίθεση με το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι, όπου παρατηρείται ότι η βρύση της κουζίνας τρέχει νερό κάθε λίγο και λιγάκι, επειδή ξέμεινε ένα βρώμικο φλιτζάνι καφέ στο νεροχύτη.

2. Ρυθμίστε οικονομικά το καζανάκι της τουαλέτας

Ανάλογα με το μοντέλο της λεκάνης τουαλέτας μπορείτε να ρυθμίσετε το μηχανισμό στο καζανάκι ώστε να έχετε μείωση στη χρήση του νερού κατά 20% έως 60%, και ενδεχομένως περισσότερο. Αντικαταστήστε το καζανάκι που έχετε με κάποιο διπλής ροής, όπου έχει την επιλογή της ρίψης της μισής ποσότητας νερού από την κανονική. Αυτό ισοδυναμεί με χιλιάδες λίτρα νερού που εξοικονομούνται ανά άτομο, το χρόνο.

3. Προσοχή στην υγρασία

Γνωρίζετε ότι σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης νερού σε ένα μέσο σπίτι προέρχεται από το μπάνιο; Σχεδόν το 24% της χρήσης νερού γίνεται μόνο από την τουαλέτα. Ανάλογα με την τουαλέτα που έχετε και πόσο παλαιά είναι, θα πρέπει να ελέγξετε για τυχόν διαρροές στα υδραυλικά που δεν είναι ορατές αμέσως και στις σωληνώσεις ύδρευσης και στις σωληνώσεις αποχέτευσης. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε και τις εξωτερικές βρύσες. Αναζητήστε τυχόν ίχνη υγρασίας ή μούχλας σε τοίχους. Αν βρείτε ίχνη καλέστε τον υδραυλικό.

4. Δοκιμάστε μια κεφαλή ντους χαμηλής ροής

Η εγκατάσταση μιας κεφαλής ντους χαμηλής ροής μπορεί να είναι μία οικονομικά προσιτή και απλή λύση. Και θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη κατανάλωση του νερού. Η λύση αυτή είναι ένας τρόπος να περιορίσετε την αλόγιστη χρήση στην κατανάλωση νερού, ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους. Μία κεφαλή ντους χαμηλής ροής μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση πολλών λίτρων νερού ανά έτος.

5. Κάντε ένα ντους κι όχι ένα μπάνιο

Εάν σκέφτεστε να παρακάμψετε το γρήγορο ντους και να βυθιστείτε στην μπανιέρα, για να πάρετε ένα αληθινό λουτρό μετά από μία κοπιαστική ημέρα, είναι σίγουρα απόλαυση. Μην το παρακάνετε όμως, για λογους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με έρευνες προκύπτει, ότι για να γεμίσει μια μέση μπανιέρα χρειάζονται περίπου 150 λίτρα νερού. Αν υπολογίσετε και το ξέβγαλμα, τότε αντιλαμβάνεστε πόσα λίτρα πολύτιμου νερού θα καταναλωθούν. Από την άλλη πλευρά, για ένα συνηθισμένο καθημερινό ντους χρησιμοποιούνται περίπου 15 λίτρα νερού ανά λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε ένα γρήγορο ντους, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε μεγάλη ποσότητα νερού και να μειώσετε δραστικά την σπατάλη νερού.

Από την άλλη μεριά, κάνετε και οικονομία στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσοτητα ζεστού νερού για ένα ντους. Τέλος, υπολογίστε σε περίπτωση που σχεδιάζετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας,  ότι η τοποθέτηση μίας μπανιέρας εκτός από το κόστος, απαιτεί και αρκετό χώρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπανιέρα στο μπάνιο με μία όμορφη ντουσιέρα, ώστε να έχετε και περισσότερο χώρο. Σκεφτείτε το.

6. Μην αφήνετε στην τύχη τους τις χαλασμένες βρύσες

Μπορεί να νομίζετε ότι η διαρροή νερού από την βρύση είναι μια ενόχληση μόνο επειδή ακούγεται ο ενοχλητικός ήχος του νερού που στάζει στο νεροχύτη ή την μπανιέρα. Πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν ένα σφουγγάρι ώστε για να πέφτει πάνω του το νερό και να μην ακούγεται ο θόρυβος της σταγόνας.

Ωστόσο αυτό δεν είναι λύση. Μία μέση διαρροή νερού μπορεί να επιβαρύνει υπέρμετρα την κατανάλωση του νερού και να ανεβάσει το λογαριασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά σπίτια που υπάρχει κρυφή διαρροή νερού, αυτή γίνεται αντιληπτή μόνο μετά από το φουσκωμένο λογαριασμό του νερού που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Αυτή η μικρή διαρροή μπορεί να είναι υπεύθυνη για επιπλέον χρέωση 10% στο λογαριασμό του νερού σας. Επιδιορθώστε βαλβίδες και σωλήνες με διαρροή. Μόνο έτσι θα εξαλείψετε την άσκοπη σπατάλη νερού και θα εξοικονομήσετε χρήματα!

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε βλάβη διαρροής ή αντικατάσταση υδραυλικών εξαρτημάτων που θα κάνει τη διαφορά στα οικονομικά του νοικοκυριού σας.

ο μάστορας

Για ανακαινίσεις μπάνιου, κουζίνας, ανακαινίσεις κατοικιών εμπιστευόμαστε το συνεργείο του Μάστορα

You might be interested in …