Blog

Υδρορροή: Η σημασία της στη συντήρηση του ακινήτου

υδρορροή

Υδρορροή: μια σημαντική κατασκευή για την συντήρηση ενός ακινήτου

Τις απαντήσεις για την υδρορροή δίνει το τεχνικό μας συνεργείο με στόχο να κατανοήσετε τη λειτουργία της και την σημασία που έχει για το σπίτι σας η τοποθέτηση και η σωστή κατασκευή της.

Μία υδρορροή είναι ένα υδραυλικό σύστημα που τοποθετείται στα εξωτερικά σημεία του σπιτιού μας, όπως περιμετρικά στις κεραμοσκεπές, στα μπαλκόνια και στις ταράτσες, και στόχο έχει να εμποδίσει να λιμνάσουν νερά σε εξωτερικές οριζόντιες επιφάνειες του σπιτιού. Με τις κατάλληλες κλίσεις το νερό οδηγείται προς το άνοιγμα – υποδοχή της υδρορροής και από εκεί κατευθύνεται μέσα στις σωληνώσεις και απομακρύνεται.

Το σύστημα της υδρορροής συμβάλλει στο να μείνουν καθαροί και στεγνοί οι εξωτερικοί χώροι του ακινήτου μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την συντήρηση του σπιτιού μας. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα απλό παράδειγμα:

Όταν- ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα- τα νερά της βροχής λιμνάζουν σε εξωτερικά σημεία του σπιτιού μας, όπως σε ταράτσες, αυλές και μπαλκόνια κλπ., τότε πολύ σύντομα θα δούμε το πρόβλημα να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Θα δούμε να μαζεύεται υγρασία που ποτίζει και μαυρίζει τις επιφάνειες και δημιουργεί διάβρωση.

Αυτό το φαινόμενο της υγρασίας από τα λιμνάζοντα ύδατα μπορεί να μάς δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιΐα, τα οποία για να επισκευαστούν θα χρειαστούν μερεμέτια, βαψίματα και κάποια χρήματα. Γι΄ αυτό και το σύστημα της υδρορροής είναι μία εξαιρετικά σημαντική κατασκευή με πολύ σπουδαίο ρόλο για κάθε ακίνητο, είτε είναι το σπίτι μας, είτε στεγάζει έναν επαγγελματικό χώρο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγξετε τις υδρορροές στο ακίνητό σας, πριν αρχίσουν οι πολλές βροχοπτώσεις.

Λειτουργία υδρορροής και συντήρηση

Τεχνικά, η υδρορροή έχει δύο βασικά σημεία στην κατασκευή της. Το ένα κομμάτι της είναι το σημείο που βρίσκεται το άνοιγμα (στόμιο) της σωλήνωσης προς το οποίο διοχετεύεται το νερό. Το σημείο αυτό αποτελεί την είσοδο του συστήματος για το νερό. Το στόμιο θα πρέπει να τοποθετείται στο χαμηλότερο σημείο της ταράτσας, του μπαλκονιού, της αυλής για να υπάρχει φυσική ροή και εύκολη απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων.

Για να εμποδίσουμε ξένα σώματα να φράξουν τις υδρορροές τοποθετούμε πάντα κατά την κατασκευή τους στην είσοδο-στόμιο μία ειδική μεταλλική τάπα (σχάρα) που φιλτράρει το νερό και συγκρατεί τα φερτά υλικά που μπορεί να φράξουν τη ροή του νερού. Μόλις το νερό περάσει το στόμιο ή το άνοιγμα του καναλιού της κεραμοσκεπής, οδηγείται στη συνέχεια στη κάθετη σωλήνωση του κεντρικού συστήματος της υδρορροής.

Το δεύτερο κομμάτι της υδρορροής είναι ο ίδιος ο κατακόρυφος σωλήνας μέσα στον οποίο κυλά το νερό για να απομακρυνθεί από το σπίτι μας με προορισμό τον κεντρικό αγωγό ομβρίων υδάτων της περιοχής μας.

υδρορροή
Κανάλι συλλογής ομβρίων από σκεπή

Οι υδρορροές θα πρέπει να τοποθετούνται ιδανικά σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από την άκρη του μπαλκονιού ή της ταράτσας (ή του τοίχου αν πρόκειται για αυλή) για να αποφύγουμε την συσσώρευση σκουπιδιών στο στόμιο.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση κατασκευής συστήματος υδρορροής, απαγορεύεται γενικά η ελεύθερη απορροή του νερού από τις υδρορροές σε πεζοδρόμια και σε κοινοχρηστους χώρους. Απαιτείται ο κατακόρυφος σωλήνας που τα φέρνει ομαλά ως το έδαφος.

Προβλήματα στην υδρορροή

Η πιό συνηθισμένη βλάβη που συναντάμε στις υδρορροές είναι να έχουν βουλώσει και να λιμνάζουν τα νερά. Αυτό το λειτουργικό πρόβλημα συνήθως οφείλεται είτε σε βουλωμένο στόμιο, είτε σε φράξιμο κάποιου σημείου βαθύτερα μέσα στην σωλήνωση.

Συμβαίνει συχνά να βουλώνουν οι υδρορροές από ξερά φύλλα, χώμα, σκουπιδάκια,  κ.ά. Το αποτέλεσμα όμως σε κάθε περίπτωση είναι να βλέπουμε το νερό να να μην περνά στο σωλήνα της υδρορροής για να απομακρυνθεί ή ακόμη να διοχετεύεται με πολύ αργό ρυθμό στην υδρορροή.

Σε περίπτωση εμπλοκής της υδρορροής τότε επικοινωνήστε μαζί μας.

Η απόφραξη από το τεχνικό μας συνεργείο γίνεται γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά με ελάχιστο κόστος και σάς γλιτώνει από άλλες ζημιές. Χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα που απομακρύνει όλα τα υλικά που έχουν συσσωρευτεί και μπλοκάρουν τη ροή του νερού.

Προχωράμε στο βάθος της σωλήνωσης για να ελέγξουμε τη σωστή λειτουργία της και να επισκευάσουμε βλάβες του συστήματος σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στην λειτουργία της υδρορροής.

You might be interested in …