Blog

Oικονομία με ηλιακό θερμοσίφωνα

ηλιακός θερμοσίφωνας

Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Όλο και περισσότεροι πελάτες μας αναρωτιούνται ποιός είναι ο πιό οικονομικός τρόπος για να έχουν ζεστό νερό στο σπίτι τους και εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πράγματι η καλύτερη επιλογή για να έχουν μεγαλύτερη οικονομία.

Και πολλοί είναι εκείνοι που ζούν σε παλαιά σπίτια και βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: Να τοποθετήσω ηλιακό θερμοσίφωνα για να έχω ζεστό νερό ή όχι; Και αν ναι, αξίζει το κόστος της αγοράς και της τοποθέτησης ενός ηλιακού; Και τελικά σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει η απόσβεση αυτής της δαπάνης, η οποία και υπολογίσιμη είναι και επιβαρύνει, ούτως ή άλλως, τον οικονομικό προϋπολογισμό του σπιτιού μας;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι απολύτως λογικά, σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε φάση έρευνας αγοράς για τα βασικά λειτουργικά συστήματα ενός ακινήτου. Το ζήτημα της παροχής ζεστού νερού στο σπίτι μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όσο και πολύ σημαντικό, και αυτό γιατί αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι δεν είναι μόνο τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση οδήγησε όλο και περισσότερα νοικοκυριά στο να υπολογίζουν πλέον τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η αλήθεια είναι ότι κάθε εποχή αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε οικονομία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μάς εξομολογούνται ότι τρέμουν κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, που αυξάνονται οι ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα ευρέως έχει λύσει τα χέρια σε χιλιάδες σπίτια. Ιδιαίτερα αν το νοικοκυριό του σπιτιού αποτελείται από μία οικογένεια με παιδί ή δύο παιδιά, όπου σε αυτή την περίπτωση οι ανάγκες για ζεστό νερό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Για όλα τα παραπάνω παραθέτουμε τους λόγους που μάς δείχνουν γιατί συμφέρει η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι και γιατί είναι ο πιό οικονομικός, οικολογικός γι΄ αυτό και σύγχρονος τρόπος για να έχουμε ζεστό νερό.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: κόστος και γιατί μας συμφέρει

Η φύση μας δίνει ελεύθερα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, ενέργεια από τον ήλιο. Και ο ηλιακός λειτουργεί με τον ήλιο. Συνεπώς δεν πληρώνουμε τίποτα. Το πάνελ του ηλιακού θερμοσίφωνα συγκεντρώνει το φως του ήλιου, το μετατρέπει σε ενέργεια και έτσι ζεσταίνεται το νερό, το οποίο το έχουμε άμεσα στην διάθεσή μας, όταν το χρειαστούμε.

Και θα ξεκινήσουμε με το κόστος της δαπάνης καθώς τα χρήματα καθορίζουν τις επιλογές μας.

Αν λοιπόν υπολογίσετε ότι το κόστος για την αγορά και την τοποθέτηση ενός ηλιακού κυμαίνεται μεταξύ 600-1200 ευρώ (ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές του θερμοσίφωνα και το μήκος των σωληνώσεων που θα χρειαστούν για την σύνδεση), τότε βλέπουμε ότι μπορούμε να έχουμε σημαντική εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, όλο τον χρόνο. Ρίξτε μία ματιά στον τελευταίο λογαριαμό του ηλεκτρικού και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Στους υπολογισμούς χρειάζεται να σημειώσουμε επίσης ότι κατά μέσο όρο μία οικογένεια με τέσσερα άτομα χρειάζεται περίπου 160 λίτρα νερό την ημέρα. Σε αυτό το νούμερο συμπεριλαμβάνεται και η χρήση του μπάνιου και η λάτρα του σπιτιού. Μπορείτε λοιπόν να βρείτε τον κατάλληλο σε χωρητικότητα θερμοσίφωνα σύμφωνα με τα άτομα που ζουν στο σπίτι σας και αντίστοιχα να υπολογίσετε και την κατανάλωση του ηλεκτρικού για ζεστό νερό.

Επίσης ένας ηλιακός θερμοσίφωνας έχει ένα πολύ μικρό ετήσιο κόστος συντήρησης το οποίο δεν ξεπερνά τα 50-60 ευρώ. Και δεν έχει άλλες δαπάνες καθώς δεν παρουσιάζει και συχνά βλάβες.

Σύγκριση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η κλασική επιλογή για την παροχή σε ζεστό νερό είναι από τις πιο “αδηφάγες” ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας, μιας και καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, και η χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ανεβάζει πολύ την συνολική κατανάλωση του τετραμήνου, επιβαρύνοντάς μας με ακόμα περισσότερα χρήματα για πάγια και άλλα τέλη.

Επιπλέον, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας εμφανίζει πολύ συχνότερα βλάβες και μπορεί να μας βάλει σε έκτακτα έξοδα που δεν είχαμε υπολογίσει.

Γι΄ αυτό και κατά την άποψή μας είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εφόσον η τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα.

Σύγκριση με καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου

Από την άλλη, η επιλογή να έχουμε ζεστό νερό από το λέβητα του πετρελαίου δεν συμφέρει καθόλου, καθώς το αρμόδιο υπουργείο καθορίζει κάθε χρόνο τις τιμές διάθεσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κάθε αρχή του χειμώνα. Και μάλιστα παρατηρούμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Αντίστοιχα και η επιλογή του φυσικού αερίου είναι μία λύση που έχει ακόμη ζητήματα, κυρίως όσον αφορά το κόστος της διάθεσης, καθώς αυτό δεν είναι πάντα σταθερή τιμή. Επιπλέον το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου δεν καλύπτει πάντα ακόμη όλες τις περιοχές.

Συνοψίζοντας, αν θέλετε λοιπόν να αποσυνδεθείτε ως καταναλωτές, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τις εκάστοτε εταιρείες παροχής ενέργειας- είτε αυτές είναι ένας πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, είτε είναι πάροχος φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για κάποια εταιρεία πετρελαίου θέρμανσης, τότε η μόνη οικονομική και εναλλακτική λύση είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Τέλος θα πρέπει να ξέρετε, ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να λειτουργήσει εναλλακτικά ακόμη και με το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και με καύση πετρελαίου, κι έτσι σε περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου ηλιοφάνεια έχετε πάντα ζεστό νερό.

Πάντως δεν πρέπει να ανησυχήσετε για τις ημέρες που έχει συννεφιά. Η χώρα μας έχει σχεδόν πάντα ηλιόλουστες μέρες γι΄ αυτό και αξίζει να χρησιμοποιήσουμε τις ήπιες μορφές ενέργειας, που μας δίνουν αφιλοκερδώς ο ήλιος και ο αέρας, αξιοποιώντας παράλληλα την σύγχρονη τεχνολογία και στο σπίτι μας.

Η τοποθέτηση και σύνδεση του ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τεχνικές γνώσεις και πρέπει να γίνεται από ειδικό τεχνίτη υδραυλικό. Επικοινωνήστε μαζί μας για να έρθουμε στον χώρο σας και να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση για τις ανάγκες του νοικοκυριού σας.

You might be interested in …