Blog

Νεροχύτες κουζίνας : 4 συχνά προβλήματα και πώς να τα λύσουμε

Όταν πρόκειται για τα υδραυλικά σε ένα νεροχύτη κουζίνας, οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε απελπισμένοι και συνήθως θα ζητήσουμε βοήθεια έμπειρου υδραυλικού. Ακόμα όμως κι αν ο υδραυλικός μερικές φορές είναι η μόνη λύση, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στα υδραυλικά του νεροχύτη κουζίνας που μπορείτε να λύσετε μόνοι σας σε πρώτη φάση.

Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα στα υδραυλικά του νεροχύτη κουζίνας για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, πριν τελικά αποφασίσετε να καλέσετε υδραυλικό.

1. Χαμηλή πίεση νερού

Μια μειωμένη ροή νερού σημαίνει ότι το σύστημα ύδρευσης παρουσιάζει χαμηλή πίεση παροχής νερού. Συνήθως όμως, η κύρια αιτία είναι να έχει μαζέψει άλατα το μεταλλικό φίλτρο στο στόμιο της βρύσης.

Συμβαίνει συχνά τα άλατα που περιέχει το νερό, όπως το ασβέστιο, να επικάθονται και με τον καιρό να φράζουν την έξοδο του νερού από το φίλτρο στο στόμιο της βρύσης. ‘Ετσι εμποδίζεται το νερό να τρέξει ελεύθερα. Μάλιστα αν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας το δίκτυο ύδρευσης έχει νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε συχνά τέτοια προβλήματα στη βρύση του νεροχύτη της κουζίνας.

Μπορείτε να καθαρίσετε τα άλατα που μαζεύονται στο στόμιο της βρύσης, αν ξεβιδώσετε το μεταλλικό φίλτρο στην άκρη της μπαταρίας και το μουλιάσετε για μερικές ώρες σε λευκό ξύδι. Καθαρίστε το προσεκτικά με μια παλιά οδοντόβουρτσα, για να φύγουν τα άλατα από το πλέγμα του φίλτρου. Και θα δείτε ότι το μέταλλό του μετά από λίγο θα αποκτήσει και πάλι λάμψη.

Βιδώστε το ξανά στην μπαταρία βρύσης του νεροχύτη. Το νερό μετά από αυτό θα πρέπει να τρέχει άνετα από την βρύση σας. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε συχνά αυτόν τον εύκολο καθαρισμό του φίλτρου στο στόμιο της βρύσης για να διευκολύνεται η ροή του νερού, σε περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται στα άλατα.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το όλο θέμα να οφείλεται και στη χαμηλή πίεση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε τον υδραυλικό για να κάνει τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, ώστε να ρυθμιστεί η πίεση του νερού σε κανονικά επίπεδα.

2. Διαρροή στη βρύση του νεροχύτη της κουζίνας

Είναι αλήθεια ότι όταν η βρύση στο νεροχύτη της κουζίνας στάζει, τότε θα πρέπει να καλέσετε υδραυλικό. Ωστόσο πριν καλέσετε τον υδραυλικό, μπείτε στον κόπο να ελέγξετε αν αυτή η διαρροή του νερού οφείλεται σε ένα απλό υδραυλικό πρόβλημα. Αρχικά ανακαλύψτε από πού προέρχεται η διαρροή. Για παράδειγμα, εάν ξεκινάει κοντά στη βάση της μπαταρίας τότε μπορεί να έχει φθαρεί το λαστιχάκι της βρύσης. Τέτοια υδραυλικά μικροπροβλήματα εμφανίζονται συχνά και σε μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα όταν ο νεροχύτης είναι παλαιός ή φθαρμένος. Αν έχετε μια επιδεξιότητα με την μαστορική θα μπορούσατε να το φτιάξετε και μόνοι σας.

Πρέπει επίσης να δείξετε ιδιαιτερη προσοχή σε ίχνη υγρασίας και σε διαρροή γιατί μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες ζημιές, όπως να καταστραφούν τα ντουλάπια της κουζίνας.

Προσοχή! Κάθε φορά που ελέγχετε τις υδραυλικές παροχές στο νεροχύτη της κουζίνας για διάφορα δυσλειτουργικά θέματα ή τυχόν ζημίες, θυμηθείτε να κλείσετε πρώτα την παροχή του νερού.

3. Βουλωμένος νεροχύτης στην κουζίνα

Αυτό είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις ενός σπιτιού.
Συμβαίνει σε πολλά νοικοκυριά να βουλώνει και να μπλοκάρει η αποχέτευση του νεροχύτη στην κουζίνα. Έτσι τα νερά μέσα στον νεροχύτη δεν απομακρύνονται. Η αποχέτευση του νεροχύτη μπορεί να έχει βουλώσει από τα λίπη, τα απορρυπαντικά, τα υπολείμματα τροφών και το σαπούνι. Όλα αυτά μαζί συσσωρεύονται στα τοιχώματα του σωλήνα αποχέτευσης στο νεροχύτη της κουζίνας και προκαλούν εμπλοκή.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν χρησιμοποιούν επαρκές νερό για να ξεπλύνουν τα υπολείμματα τροφών που πέφτουν από τον νεροχύτη της κουζίνας στην αποχέτευση. Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύονται στις διακλαδώσεις του αποχετευτικού σωλήνα κάτω από το νεροχύτη και να εμποδίζουν την σωστή αποστράγγιση του νερού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι πετάμε στην αποχέτευση για να αποφύγουμε διαρροές και φράξιμο.

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υδραυλικό, μερικές φορές μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα και μόνοι σας. Πριν καλέσετε τον υδραυλικό επιχειρήστε να χρησιμοποιήσετε μία βεντούζα απόφραξης για να απομακρύνετε το νερό που έχει λιμνάσει στο νεροχύτη.

Αν ακόμα και μετά την χρήση της βεντούζας το νερό λιμνάζει ή η αποστράγγιση γίνεται αργά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδικό καθαριστικό διάλυμα, κατάλληλο για νεροχύτες κουζίνας, που θα βρείτε στο εμπόριο. Αυτά τα καθαριστικά μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για να απομακρύνουν τα λίπη και τα υπολείμματα που έχουν μαζευτεί στον σωλήνα αποχέτευσης του νεροχύτη.

Αν δείτε ότι τα καθαριστικά δεν φέρνουν αποτέλεσμα μην επιμείνετε, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά στις σωληνώσεις. Εδώ πρέπει να πούμε πως η δράση των χημικών καθαριστικών ελευθερώνει θερμότητα, η οποία αν είναι έξω από τα όρια αντοχής των σωλήνων, μπορεί να τους καταστρέψει.

Προσοχή στα χημικά καθαριστικά: Τα καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά επειδή είναι χημικά η χρήση τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στο προϊόν.

Εάν ο νεροχύτης της κουζίνας είναι τελείως φραγμένος και τα νερά έχουν λιμνάσει, μην χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά. Αποφύγετε τη χρήση των καθαριστικών ιδιαίτερα αν έχετε το νεροχύτη της κουζίνας γεμάτο με νερό που δεν φεύγει. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Καλέστε άμεσα τον υδραυλικό, για επαγγελματική απόφραξη και καθαρισμό των σωληνώσεων αποχέτευσης του νεροχύτη σας.

4. Διαρροή νερού στις σωληνώσεις του νεροχύτη

Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι οι σωληνώσεις του  νεροχύτη έχουν διαρροή όταν έχει ποτίσει με νερό το δάπεδο του ντουλαπιού κάτω από το νεροχύτη. Η διαρροή μπορεί να οφείλεται ή σε βλάβη στον σωλήνα παροχής νερού ή σε βλάβη στον σωλήνα αποχέτευσης (σιφώνι). Αν η βλάβη οφείλεται στον σωλήνα παροχής νερού, τότε βλέπουμε μόνιμα σταγόνες νερού ή απλά υγρασία πάνω στον σωλήνα, στα σημεία που υπάρχει ράγισμα ή στις ενώσεις του.

Αν η βλάβη οφείλεται στο σιφώνι αποχέτευσης, τότε η διαρροή συμβαίνει μόνο αν τρέχει νερό μέσα στον νεροχύτη. Οι συνηθέστερες αιτίες γι αυτήν την βλάβη είναι:

  • να έχει βουλώσει το σιφώνι από σκουπίδια, οπότε το νερό λόγω της πίεσης που δημιουργείται βγαίνει από τους συνδέσμους αν δεν είναι σφιγμένοι καλά. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούμε τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω.
  • να έχουν χαλαρώσει οι σύνδεσμοι των ενώσεων, οπότε αν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και είστε λίγο επιδέξιοι, μπορείτε να το επιδιορθώσετε και μόνοι σας.
  • να υπάρχει ρωγμή στο πλαστικό σιφώνι του νεροχύτη, λόγω ελαττωματικής κατασκευής ή λόγω διέλευσης νερού μεγάλης θερμοκρασίας, που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές κατασκευής του.
  • να υπάρχει διάβρωση και ρωγμή στο μεταλλικό σιφώνι του νεροχύτη.

Η αντικατάσταση όλου του σιφωνιού είναι η μόνη λύση, αν:

  • έχετε σιφώνια με ρωγμές
  • σιφώνια που ακόμα και μετά τον καθαρισμό τους έχουν διαρροή
  • μεταλλικά σιφώνια που έχουν σκουριάσει
  • σιφώνια με συνδέσμους που όσο και να τους σφίξετε, δεν σφραγίζουν.

Για κάθε πρόβλημα με τον νεροχύτη της κουζίνας σας, επικοινωνήστε μαζί μας για άμεση εξυπηρέτηση και οικονομική και αξιόπιστη επισκευή.

Δείτε τον τιμοκατάλογο υπηρεσιών μας εδώ.

ο μάστορας

Για ανακαινίσεις μπάνιου, κουζίνας, ανακαινίσεις κατοικιών εμπιστευόμαστε το συνεργείο του Μάστορα

You might be interested in …