Blog

Ηλιακός θερμοσίφωνας και συντήρηση

ηλιακός θερμοσίφωνας συντήρηση

Καλοκαίρι: πώς πρέπει να φροντίσω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα;

Η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία σοφή επένδυση που σας ακολουθεί για πολλά χρόνια και συντελεί σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων σε καθημερινή βάση, καθώς είναι σημαντικές οι ανάγκες για ζεστό νερό σε κάθε σπίτι.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, όμως, για να διατηρήσει την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα και να έχει αντοχή στον χρόνο απαιτεί συστηματική συντήρηση και προφανώς είναι προτιμότερη η προληπτική συντήρηση παρά η δαπανηρή ενδεχομένως επιδιόρθωση κάποιας βλάβης όταν εμφανιστεί το πρόβλημα. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η καταλληλότερη εποχή!

Ο γενικός έλεγχος της καλής λειτουργίας του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Απαιτείται επαγγελματίας υδραυλικός που γνωρίζει καλά τι ακριβώς πρέπει να κάνει, από πού να ξεκινήσει και σε ποιο χρόνο. Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου ενδείκνυται για να γίνει ένας γενικός έλεγχος του ηλιακού σας θερμοσίφωνα και ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα ακολουθήσουν.

Συντήρηση ηλιακού: Καθαρισμός ηλιακών συλλεκτών

Με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των ηλιακών συλλεκτών  από σκόνες και φύλλα που θα έχουν συγκεντρωθεί στην επιφάνειά τους από τις βροχές της άνοιξης, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τις γνωστές λασποβροχές που τελευταία είναι όλο και συχνότερες στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση σκόνης στην επιφάνεια των ηλιακών συλλεκτών μειώνει την απόδοση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα και δεν είναι ό,τι καλύτερο και για τη γενικότερη συντήρησή του και τη μακροζωία του.

Συντήρηση ηλιακού: Κάλυψη ηλιακών συλλεκτών

Μετά τον καθαρισμό, η μερική κάλυψη των ηλιακών συλλεκτών είναι σχεδόν πάντα επιβεβλημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα, που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ειδικά στην περίπτωση που στο σπίτι κατοικούν λίγα άτομα και δεν υπάρχουν ανάγκες για πολύ μεγάλη χρήση ζεστού νερού η κάλυψη των συλλεκτών προστατεύει από την αύξηση της πίεσης στο boiler και από πιθανή βλάβη που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Προφανώς, αν πρόκειται να απουσιάσετε όλοι από το σπίτι για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, καλό θα ήταν να καλύψετε πλήρως τους ηλιακούς συλλέκτες για την απόλυτη προστασία του ηλιακού σας θερμοσίφωνα. Για την κάλυψη των ηλιακών συλλεκτών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ύφασμα, ιδανικά τεντόπανο με περιμετρικές οπές, για να είναι καλύτερη η στερέωσή του και η αντοχή του σε περίπτωση ισχυρού ανέμου.

Συντήρηση ηλιακού: Αντιψυκτικό υγρό

Το αντιψυκτικό υγρό σας εξασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα αλλά και τη γενικότερη προστασία του. Όταν δεν είναι επαρκής η ποσότητά του αντιψυκτικού, μειώνεται η απόδοσή του ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το νερό, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, δεν θερμαίνεται επαρκώς. Δεν τίθεται βέβαια θέμα για τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η έλλειψη αντιψυκτικού μπορεί να οδηγήσει και σε σπάσιμο των σωληνώσεων. Το καλοκαίρι είναι η ενδεδειγμένη περίοδος για τον έλεγχο της ποσότητας του αντιψυκτικού και τη συμπλήρωσή του, αν απαιτείται.

Συντήρηση ηλιακού: Έλεγχος μονώσεων και συνδέσεων

Μετά τα κρύα και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα είναι απαραίτητο ο υδραυλικός να κάνει έναν έλεγχο τόσο στις μονώσεις όσο και στις συνδέσεις των σωληνώσεων του ηλιακού θερμοσίφωνα. Οι μονώσεις μπορεί να έχουν υποστεί φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να χρειάζονται αντικατάσταση. Αλλά και οι συνδέσεις των σωληνώσεων μπορεί να εμφανίζουν διαρροές με την αλλαγή της θερμοκρασίας ή κάποιες φλάντζες είναι πιθανόν να έχουν φθαρεί. Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιου είδους επισκευές.

Πόσο συχνά;

Γενικότερα, για να εξασφαλίσετε την καλή απόδοση και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ηλιακού σας θερμοσίφωνα είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τακτική συντήρησή του. Τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται γενική συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα από επαγγελματία υδραυλικό. Πρέπει να καθαρίζεται το boiler, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα του νερού, να αντικαθίσταται το ανόδιο, να ελέγχεται η βαλβίδα ασφαλείας, η οποία προφυλάσσει από την αύξηση της πίεσης στο boiler, και να ελέγχεται η αντίστασή του στην περίπτωση που είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρικό ρεύμα.

Για εποχική ή γενική συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα, για οποιαδήποτε βλάβη του ή για την τοποθέτηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Θα σας δώσουμε την καλύτερη λύση στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς!

ο μάστορας

Για ανακαινίσεις μπάνιου, κουζίνας, ανακαινίσεις κατοικιών εμπιστευόμαστε το συνεργείο του Μάστορα

You might be interested in …