Στη δουλειά των υδραυλικών συμβαίνει πολύ συχνά να καλούμαστε για να εντοπίζουμε διαρροή νερού, η οποία αποδεικνύεται ότι προκαλείται τελικά από το πολυκαιρισμένο τακίμι, λόγω της σημαντικής φθοράς του από το πέρασμα του χρόνου.
Θα αναρωτιέστε βέβαια, όσοι δεν είστε υδραυλικοί, τι είναι το τακίμι.
Το τακίμι έχει εξ’ ορισμού την έννοια του «μαζί», του συμπληρωματικού, του ταιριαστού, του σύμφωνου και του ταυτισμένου. Τακίμι λέγανε ακόμη και τη ζυγιά, την αποτελούμενη από ένα βιολί και ένα λαούτο, το κεντρικό δίδυμο που τροφοδοτούσε το γλέντι και βαστούσε να παίζει ώσπου να ξημερώσει, στα νησιά.
Το τακίμι στα υδραυλικά
Στα υδραυλικά, εκ των πραγμάτων, τακίμι ονομάζεται ένας σωλήνας που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος και που “δένει με τον μετρητή νερού”. Ένας σωλήνας σύνδεσης, λοιπόν. Πρόκειται όμως για ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα στο σύστημα των υδραυλικών, ένας σωλήνας ο οποίος κοστίζει λίγα ευρώ και συνδέει το ρολόι της παροχής του δικτύου ύδρευσης με τον κεντρικό σωλήνα νερού του δικτύου μας.
Το τακίμι. αυτός ο μικρός σωλήνας μπορεί να γίνει πραγματικός μπελάς στα παλαιά υδραυλικά. Και αυτό γιατί, αν το τακίμι είναι φθαρμένο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα παλαιό τακίμι αξίας λίγων ευρώ είναι η όλη αιτία για μεγάλες ζημίες, ιδιαίτερα σε ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από δέκα και πλέον χρόνια.
Στις σύγχρονες οικοδομικές κατασκευές και σε όσα σπίτια χτίστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, το τακίμι που τοποθετείται είναι πλέον χάλκινο με τεχνικές προδιαγραφές αντοχής και ανθεκτικότητας. Σε παλαιότερες όμως οικοδομικές κατασκευές, κυρίως σε όσες έγιναν πριν από 20 και 30 χρόνια το τακίμι που τοποθετούνταν εκείνες τις εποχές ήταν κατασκευασμένο από μόλυβδο, ένα υλικό που αλλοιώνεται εύκολα και διαβρώνεται με την πάροδο των ετών, καθώς από αυτόν τον σωλήνα περνά το νερό της βρύσης που πίνουμε.
Συνήθως όταν υπάρχει βλάβη στο σημείο της σύνδεσης του μετρητή με το κεντρικό δίκτυο, δηλαδή στο τακίμι, τότε ο μετρητής γυρνάει σαν τρελός. Και αν δεν αντιληφθείτε άμεσα τη ζημία, θα την καταλάβετε δυστυχώς από τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ καθώς θα υπάρχει σημαντική διαρροή νερού όταν θα κληθείτε να πληρώσετε.
Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο λογαριασμός αποτελεί την πρώτη ένδειξη σε διαρροή νερού που δεν έχει γίνει αντιληπτή και δεν έχει διορθωθεί. Αυτή η βλάβη μπορεί να φουσκώσει τον λογαριασμό του νερού από 200 μέχρι 500 ευρώ.
Κι έτσι, ενώ είστε σίγουροι ότι στο σπίτι σας δεν υπάρχει καμία διαρροή νερού και ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι στεγνοί, έρχεται ένας λογαριασμός με ένα μηδενικό παραπάνω και ανακαλύπτετε ότι κάπου τελικά πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.
Στη συνέχεια ο υδραυλικός με τα κατάλληλα σύγχρονα εργαλεία, όπως η θερμική κάμερα που διαθέτουμε, εντοπίζει ότι τη ζημιά έχει προκαλέσει το πολυκαιρισμένο τακίμι που είχε τοποθετηθεί πριν πολλές δεκαετίες, όταν ακόμη πηγαίνατε σχολείο.
Για τη σωστή συντήρηση των υδραυλικών του σπιτιού σας πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε για τυχόν ίχνη υγρασίας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ώστε να εντοπιστεί άμεσα η ζημία, να μην απλωθεί υγρασία και για να αποφύγετε παραπάνω έξοδα (γκρεμίσματα, σοβατίσματα, βάψιμο κλπ).
Γιατί να πληρώσετε ένα τακίμι, που κοστίζει 10-15 ευρώ, πανάκριβα;
Να θυμάστε ότι η εσωτερική υδραυλική εγκατάσταση ενός κτιρίου περιλαμβάνει το σύστημα διανομής του κρύου και ζεστού νερού , το σύστημα αποχέτευσης των ακαθάρτων νερών και λυμάτων και το σύστημα απομακρύνσεων των νερών της βροχής .
Και τα τρία αυτά συστήματα είναι απαραίτητα για την ικανοποιητική λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει ανθρώπους σαν κατοικία , σαν χώρος εργασίας , ή σαν χώρος προσωρινής διαμονής ( δημόσιοι χώροι , χώροι αναψυχής κ.λ.π.).
Αν πιστεύετε πως υπάρχει φθαρμένο τακίμι στο υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου σας, μην διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για να έρθουμε άμεσα για έλεγχο και επισκευή.